Roderik van den Bos (1963)
curriculum vitae

Roderik van den Bos

Ik heb Nederlandse Taal- en Letterkunde gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Mijn specialisaties waren Middeleeuwse Letterkunde en Wetenschapsfilosofie. Ook heb ik een jaar argumentatieleer gedaan op de faculteit Filosofie.

Ik debatteer sinds 1989: ben oprichter van de stichting Eloquentia, finalist bij de Pythische Spelen1991, deelnemer aan de Europese Kampioenschappen 1992 in Kopenhagen en heb verschillende nationale toernooien gewonnen. Ik geef professioneel debatcursussen en presentatietrainingen sinds 1992.

Ik werkte van 1992 tot 1999 als beleidsmedewerker aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar ik ondermeer verschillende medezeggenschaps- en bestuursorganen adviseerde en trainde en leerde hun weg te vinden in een ambtelijk/politiek gestuurde organisatie en met effectieve argumentatie hun doelen te bereiken.

Daarna werkte ik van 1999 tot 2005 bij het Nederlands Debat Instituut als senior Debattrainer en Debatleider. Daar trainde ik tientallen gemeenteraden en gaf honderden debatcursussen aan zeer uiteenlopende groepen, van Tweede-Kamerleden tot zeer moeilijk lerende en opvoedbare kinderen. Ik ontwikkelde hier een scherp inzicht in het dualisme en het politieke debat in Nederland. Daarnaast presenteerde ik allerlei debatten in evenveel verschillende vormen.

Sinds 2005 werk ik voor mijzelf.

Voor een precies overzicht voor al mijn debat-opdrachten klik hier.

Ik kenmerk mij door mijn scherpe, soms provocerende analyses en mijn meeslepende enthousiasme voor het debat.

Mijn motto luidt: ‘retoriek is zowel wapen als schild’.