Wie ben ik?

Roderik van den Bos.

Ik geef debattrainingen, presenteer debatten en adviseer bij het organiseren van debatten.

Debatteren is leuk. Het is leuk om te leren elk mogelijk standpunt overtuigend neer te zetten, het is leuk om alle argumenten rond een onderwerp scherp tegenover elkaar te zetten en het is leuk om te zien dat er veel meer en andere dan de geijkte vormen voor een debat bestaan.

Debatteren is leerzaam. Het is leerzaam om jezelf te trainen een onderwerp van elke kant te kunnen bekijken en te kunnen variëren in vorm en uitstraling. Het is leerzaam om kennis te nemen van andere dan de eigen argumentatie en het is leerzaam om te zien hoe nuttig het is om het nu eens niet bij voorbaat met elkaar eens te willen zijn.

En debatteren is lastig. Lastig, omdat het vaak te veel in een spelletje blijft hangen. Lastig, omdat te vaak het inzicht in de regels van een echt goed debat ontbreekt. En lastig omdat je ervaring nodig hebt om volwassen met meningsverschillen om te kunnen gaan.

Ik heb die ervaring. Als docent, als debatleider en als adviseur. Ik geloof in het debat, niet als doel maar als middel.  Ik wil het debat aan iedereen laten zien, het aan iedereen leren.  Ik wil het debat de plaats terug geven die het al meer dan tweeduizend jaar geleden verdiend heeft.